Je kind kijkt scheel. Wat nu? Als ouder is dit uiteraard zorgwekkend. Er spoken allerlei vragen door je hoofd. Is dit ernstig? Kan het behandeld worden? Wat betekent dit voor de toekomst van je kind?
Gelukkig is scheelzien, ook wel strabisme genoemd, een veelvoorkomende aandoening die vaak goed te behandelen is. Vooral wanneer je het vroeg opmerkt. In deze blog gaan we dieper in op wat scheel kijken precies is, wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe het behandeld kan worden.
Enkele weetjes over scheel kijken
Scheel kijken komt vaker voor dan je denkt
Ongeveer 3 tot 5% van de bevolking heeft ermee te maken.
De oorzaken van scheel kijk
Bij aangeboren strabisme ligt de oorzaak bij de oogspieren of bij de oogzenuwen die deze spieren aansturen.
Bij volwassenen kan scheelzien ook plots ontstaan. De oorzaken variëren van een groot verschil in zicht tussen beide ogen tot gezondheidsproblemen zoals schildklierafwijkingen, trauma of zelfs een beroerte. Heel wat gezondheidsproblemen kunnen een weerbots op de ogen hebben.
Scheel kijken versus een lui oog
Strabisme is niet hetzelfde als een lui oog hebben. Een lui oog kan wel een gevolg van strabisme zijn. Dit is een oog dat niet of nauwelijks gebruikt wordt. Met uiteraard grote gevolgen voor het zicht. Daarom is het ontzettend belangrijk om het scheelzien voor de leeftijd van 7 jaar te behandelen.
De impact van scheel kijken
Scheel kijken is niet enkel een cosmetisch probleem. Mensen met strabisme hebben ook vaak last van dubbel zien, wazig zicht of hoofdpijn.
Scheel kijken behandelen
Scheel kijken behandelen met een bril
Een bril helpt wanneer er een groot verschil is in sterkte tussen de ogen. Dit herstelt het evenwicht in de oogspieren.
Een prismabril is ook een optie. Die verschuift het beeld van één oog, waardoor beide ogen weer samen op één punt focussen.
Oogspieroperatie
Een oogspieroperatie corrigeert de stand van het oog door de oogspieren aan te passen. Deze ingreep is ingrijpend, maar vaak effectief.
Oog afplakken
Bij scheel kijken wordt het sterkere oog afgeplakt om het zwakkere oog te stimuleren. Dit verbetert de functie van het zwakkere oog, vooral bij jonge kinderen.
Scheelzien vraagt om tijdige behandeling om verdere complicaties te voorkomen. Zit je met zorgen of vragen? Kom langs bij Optiek Rommelaere. Wij helpen je graag verder.