Tientallen jaren geleden waagde een minderheid van de studenten zich aan hogere studies. Afgelopen decennia keerde dit tij. Steeds meer jongeren gaan voor een langer traject om later gemakkelijker hun droomjob te vinden. Kennis is uiteraard een goede zaak. Maar het eist ook een tol. Zo wijst een grootschalige Britse studie uit. Deze stelt vast dat langer studeren kan leiden tot meer bijziendheid.
De naakte cijfers rond toenemende bijziendheid
Het Britse onderzoek vond plaats tussen 2006 en 2010. De jaren nadien werden de resultaten verwerkt en in een rapport gegoten. De ogen van maar liefst 107.422 mensen tussen 40 en 69 jaar werden vier jaar lang opgevolgd. De centrale vraag? Bij welke leeftijdsgroep komt bijziendheid of myopie het vaakst voor. En wat bleek? Hoe jonger, hoe meer kans op bijziendheid. Bij de oudste leeftijdsgroep werd 20% van de onderzochte personen bijziend. Bij de jongste leeftijdsgroep steeg dit percentage tot 29,2%.
De oorzaak van toenemende bijziendheid
Het antwoord ligt bij de veranderde levensstijl. Te starten met langer studeren. Tijdens het studeren zit je vaker met je neus in de boeken. Jouw ogen kijken uren naar letters die dichtbij liggen. Dit vraagt een actieve inspanning van de oogspieren. Doe je dit te vaak, dan wordt die spier langer en verandert de aslengte van je oog. Dichtbij kijken lukt zonder problemen. Maar in de verte kijken is een ander paar mouwen. Je oog is niet meer in staat het beeld scherp te stellen en je hebt een bril nodig. De laatste jaren zien oogartsen dit probleem nog eens explosief toenemen door overmatig schermgebruik. Dit is nefast voor de ogen van kinderen.
Hoe rem je bijziendheid bij kinderen af?
Hoe zorg je ervoor dat je kind in deze veranderende maatschappij meedraait zonder bijziend te worden?
Ten eerste volg je best de 20-20-2-regel. Per 20 minuten dichtbij kijken, ga je 20 minuten in de verte kijken. Dit vul je aan met 2 uren buiten spelen per dag. Tijdens het fietsen, de speeltijden op school, thuis in de tuin, … De buitenlucht is goed voor de ogen en tijdens het buiten spelen kijk je vooral in de verte.
Ten tweede is er de MiYOSMART-technologie waarbij speciale brillenglazen de ogen geleidelijk aan corrigeren. Ze gaan de vormverandering van het oog tegen, waardoor de bijziendheid niet toeneemt.
Contacteer Optiek Rommelaere voor de juiste aanpak van de bijziendheid bij jouw kind.