Weet je als brildrager of je bijziend of verziend bent? Hoor je het donderen in Keulen als je termen als astigmatisme of dioptrie hoort vallen? Hieronder staan de meest voorkomende termen uit de optiekwereld voor eens en voor altijd duidelijk uitgelegd.
Bijziend
Als je bijziend bent, zie je alles wat dichtbij is scherp. Kijk je in de verte, dan wordt alles vager. Denk hierbij aan de voorbeelden van kinderen die het bord niet goed kunnen lezen in de klas. Of de bestuurder die moeite heeft om verkeersborden te lezen. Of iemand die moeite heeft om de ondertiteling op de tv te lezen.
Bijziendheid of myopie wordt veroorzaakt door een te lange oogas. Het beeld wordt gevormd voor het netvlies.
Verziend
Verziend is het omgekeerde van bijziend. Alles wat ver is zie je scherp. Dichtbij wordt alles vager. Moet je even je kassaticket op afstand houden om het na te zien? Of lukt het niet om de kleine letters van een bijsluiter te lezen? Dan ben je verziend en heb je wat men noemt een leesbril nodig.
Verziendheid of hypermetropie wordt veroorzaakt door een te korte oogas waardoor het beeld achter het netvlies gevormd wordt. Om voorwerpen scherp op het netvlies te krijgen, zal de ooglens voortdurend moeten accommoderen, wat vermoeiend is en hoofdpijn kan geven alsook branderige ogen en concentratieproblemen.
Bij een combinatie van bijziendheid en verziendheid is een multifocale bril mogelijk, met een combinatie van twee verschillende correcties in één brillenglas. Verziendheid kan het gevolg zijn van een oogafwijking, maar ook van ouderdom. Ouderdomsverziendheid of presbyopie is een oogafwijking die tot gevolg heeft dat men dichtbij slechter kan zien. Met het ouder worden moet men de tekst steeds wat verder weg houden, om het nog scherp te kunnen zien. Doorgaans vermindert de gezichtsscherpte voor dichtbij vanaf het veertigste levensjaar en heb je een leesbril nodig om comfortabel te zien.
Astigmatisme
Astigmatisme is een cilindrische afwijking en komt vaak voor, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Als je astigmatisme hebt, heb je problemen met ver én dichtbij zien. Hoe komt dit? Dat komt omdat het hoornvlies niet rond is, maar ovaal. Vergelijk het met een rugbybal, in plaats van een voetbal.
Doordat je hoornvlies niet rond is, wordt het beeld dat je oog opvangt vervormd. Zo komt de verkeerde vorm op je netvlies terecht en zie je niets zoals het hoort. Een bril of lenzen met een cilinder corrigeren deze vervorming en geven je een scherp zicht.
Accommodatie
Dat is het aanpassen van de sterkte van de ooglens om op de gewenste afstand scherp te zien.
Refractie
Refractie betekent letterlijk breking van het licht. Een beeld verandert als het door verschillende materialen reist. Zo ziet een voorwerp er bijvoorbeeld anders uit als het onder water ligt dan als je het boven water ziet. Het water breekt de lichtstralen waardoor je een ander beeld krijgt. In ons oog zit een lens en vloeistof. Het licht komt binnen, krijgt een andere richting door de lens en het oogvocht en komt dan weer samen op het netvlies. Bij iemand die goed ziet komt het beeld juist terecht op het netvlies. Loopt er onderweg iets fout, dan krijg je een wazig beeld. De juiste bril of lenzen gaan ervoor zorgen dat de breking van het licht gecorrigeerd wordt en zorgen zo voor een scherp zicht.
Dioptrie
De dioptrie is de sterkte van de glazen die jij nodig hebt om scherp te zien. Dit wordt uitgedrukt in een getal of waarde die per sprongen van 0,25 telt. Bij verziendheid is dit een positieve waarde die voorafgegaan wordt door een plusteken. Bij bijziendheid is de waarde negatief en zie je een minteken. Als iemand je vraagt hoe sterk je bril is of je lenzen zijn, dan vermeld je deze waarde. Even een voorbeeld om je een idee te geven wat deze dioptrie betekent. Bij een waarde van -1 zie je scherp binnen een straal van 1 meter. Bij -2 zie je alles binnen een halve meter scherp. Alles daarbuiten is wazig.
Cilinder en asrichting
Deze termen horen samen. Het zijn de twee zaken die nodig zijn om een astigmatisme te corrigeren. In dit geval heb je lenzen of brillenglazen met een cilinder nodig. Deze cilinder heeft een bepaalde asrichting. Dit is de richting en de hoek waarmee het astigmatisme verholpen moet worden. Het licht valt binnen en komt op een verkeerde manier op het netvlies terecht. Een cilinder met de juiste asrichting trekt dat beeld weer recht. Zo zie je alles scherp.
Pupilafstand
De opticien meet altijd de afstand tussen je pupillen. Zo komt het midden van je brillenglazen mooi overeen met de plaats van je pupillen. Je ziet scherp en ervaart geen ongemakken als hoofpijn of vermoeide ogen.
Prisma
Staan je ogen niet altijd goed ten opzichte van elkaar en zie je hierdoor dubbel? Dan lossen brillenglazen met een prisma dit probleem op.
Additie
Additie is het verschil tussen de sterkte voor ver en nabij. Heb je zowel moeite met dicht als met ver zien, dan krijg je multifocale brillenglazen of lenzen. Het onderste deel van de bril of lenzen zorg voor een scherp zicht van dichtbij. Het bovenste deel zorgt dan weer voor een scherp zicht veraf.
Bij Optiek Rommelaere gebeurt de montage van brillenglazen in eigen atelier en wordt met uiterste precisie en oog voor detail uitgevoerd.
Kom langs bij Optiek Rommelaere voor de juiste brillenglazen of lenzen.
Mis geen enkel nieuwtje en volg ons op Facebook of Instagram.