Dementie is de laatste jaren een veel onderzochte problematiek. Het is zo moeilijk om er een vinger op te leggen. Wat is nu juist de oorzaak? Hoe komt het dat de ene persoon al snel begint te vergeten, terwijl de andere zonder moeite alles blijft onthouden? En vooral: wat kan je doen om jouw kans op dementie zo laag mogelijk te houden? Helaas bestaat er geen wonderpil. Maar er komt wel steeds meer duidelijkheid over de factoren die het risico op dementie vergroten. Zo is er een aangetoond verband tussen slechthorendheid en dementie. Je leest het goed. Als je minder goed hoort, loop je meer kans op dementie.
Enkele onderzoeksresultaten over slechthorendheid en dementie op een rijtje
Het verband tussen slechthorendheid en dementie is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Dit is het resultaat van vele onderzoeken bij duizenden mensen over meerdere jaren. En de uitkomst is heel duidelijk. Hoor je minder goed? Dan sluipt dementie dichterbij.
- Psychiater Gill Livingston publiceerde in 2020 de resultaten van haar onderzoek in het toonaangevende tijdschrift The Lancet. Wat bleek? In een wereld zonder gehoorverlies zouden er 8% minder mensen met dementie leven. 8% lijkt weinig, maar op een ganse wereldbevolking is dit echt een hoog cijfer.
- 4 op de 10 vijftigplussers zijn slechthorend. Bij zeventigplussers loopt dit op tot 7 op de 10. Dit leeftijdsgebonden gehoorverlies gaat samen met een cognitieve achteruitgang. Dit is de achteruitgang van onder meer taalvermogen, werkgeheugen, aandacht en motoriek. Als je slechter hoort, ga je op meerdere vlakken sneller achteruit.
- Heb je licht gehoorverlies? Dan heb je dubbel zoveel kans om binnen de 12 jaar dement te worden. Bij matig gehoorverlies loop je 3 keer zoveel risico. Bij zwaar gehoorverlies gaat dit zelfs tot 5 keer.
- Hoor je minder goed, dan krijgen je hersenen minder prikkels door. Hierdoor takelen de hersencellen af. Eerst in de regio van het gehoor. Daarna breidt de aftakeling verder uit naar andere hersenzones. De hersenen zijn in deze fase vergelijkbaar met de hersenen van personen met de ziekte van Alzheimer.
- Horen en luisteren vragen bij slechthorende mensen veel meer hersenactiviteit. Het werkgeheugen raakt sneller vol, waardoor er minder ruimte is voor andere taken.
Beter horen is minder risico op dementie
Deze gegevens zijn best confronterend. Want je schuift het probleem van slechthorendheid snel op de lange baan. Zeker als de hinder nog beperkt lijkt. Heb je moeite om fluisterstemmen te begrijpen? Kan je gesprekken in een drukke omgeving moeilijker volgen? Laat dan zeker je gehoor meten en pak het probleem van bij de start aan. Een hoorapparaat houdt de prikkels in je hersenschors aan. Je hersencellen blijven actief. Je sociale leven blijft bloeien. Je kans op dementie daalt zienderogen.
Ga langs bij Optiek Rommelaere, laat je gehoor meten en verminder je risico op dementie.