Draag je lenzen en vind je de instructies om ze te onderhouden toch wat omslachtig? Na het lezen van deze blog zal je zeker twee keer nadenken. Want de gevolgen van slecht onderhouden lenzen zijn geen lachertje. Waarom is hygiëne dan zo belangrijk bij het dragen van lenzen?
Wat gebeurt er bij een slechte hygiëne van je lenzen?
Die vloeistof in de lenzenhouder ziet er nog wel helder uit. Het is al laat op de avond. Je bent moe. Even een verversbeurt overslaan. Of bij gebrek aan vloeistof steek je jouw lenzen snel eens onder de kraan. Beter dan niets, zou je denken. Duikje nemen na een warme dag? De lenzen uithalen is zo’n gedoe. En dan zie je zo slecht. Voor een keertje je lenzen inhouden zal wel niet zo’n kwaad kunnen.
Enkele dagen later is je ene oog wat rood en geïrriteerd. De tranen vloeien vanzelf. Je kan moeilijk licht verdragen. Nog enkele dagen later slaat de pijn genadeloos toe. Je trekt naar de dokter. Die stuurt je onmiddellijk door naar de oogspecialist. Het verdict is een ernstige ontsteking aan het hoornvlies. Je wordt opgenomen in het ziekenhuis en trekt na genezing terug naar huis met een litteken op je hoornvlies. Je zal nooit meer normaal zien.
Plots hebben die banale slordigheden een gigantische impact op je leven. Laat het niet zover komen en volg nauwgezet de 17 tips om je lenzen hygiënisch te behandelen.
17 tips voor een goede hygiëne van je lenzen
1. Was voor je jouw lenzen aanraakt altijd je handen heel grondig met water en zeep. Droog daarna je handen helemaal af met een handdoek die geen pluisjes achterlaat.
2. Gebruik enkel lenzenvloeistof die geschikt is voor jouw lenzen. Want niet alle vloeistoffen passen bij alle lenzen. Koop niet zomaar iets in om het even welke winkel. Volg het advies van je opticien.
3. Gebruik ook nooit vloeistof die over datum is. Wist je zelfs dat de houdbaarheidsdatum na het openen anders is dan die voor het openen? Doe je een nieuwe fles open, noteer dan onmiddellijk de houdbaarheidsdatum na opening op de fles. Je vindt deze termijn op de bijsluiter of de verpakking van je lenzenvloeistof.
4. Laat de vloeistof voor jouw contactlenzen altijd in de originele fles zitten. Giet dit niet over naar een andere fles.
5. Doe de fles van de reinigingsvloeistof voor lenzen altijd voorzichtig open. Raak de punt van de fles niet aan met je handen.
6. Sluit de fles ook altijd goed af. Wie weet wat er allemaal in kruipt als het dopje open staat. Het kleinste vuiltje vormt al een risico op infectie.
7. Zijn je handen goed gewassen? Haal dan de lenzen uit de houder en zet ze voorzichtig op je oog. Spoel daarna je houder uit met lenzenvloeistof. Doe dit nooit met water.
8. Droog je contactlenshouder af met een doekje dat geen pluisjes achterlaat.
9. Haal jouw lenzen uit en reinig ze onmiddellijk. Je legt je lens in je handpalm. Daarna doe je er enkele druppels reinigingsvloeistof op. Wrijf 15 tot 20 seconden voorzichtig met je wijsvinger of pink op de lens. Let op voor lange nagels en gebruik nooit kraantjeswater of speeksel. Leg ze daarna in je schone houder met verse vloeistof.
10. Vervang je contactlenshouder elke 3 maanden.
11. Bewaar je contactlenzen op een droge plaats. Niet in warme en vochtige plaatsen zoals je badkamer of wasplaats. Dit zijn immers de ideale omgevingen voor bacteriën.
12. Ga nooit het zwembad of de douche in met lenzen.
13. Draag jouw contactlenzen maximum 14 uren per dag.
14. Zijn je lenzen beschadigd? Vervang ze dan onmiddellijk.
15. Ben je ziek? Laat dan even je lenzen aan de kant en ziek uit met je bril.
16. Zet eerst je lenzen in en breng daarna pas make-up aan. Doe je het omgekeerd, dan kan er make-up aan je lenzen blijven hangen.
17. Slaap nooit met lenzen in.
Kom langs bij Optiek Rommelaere en krijg het juiste advies voor een hygiënisch gebruik van je contactlenzen.