Voorkom gehoorschade. Geluid is constant aanwezig in onze omgeving. Je gehoor krijgt het dus in het dagdagelijkse leven hard te verduren. Als je er eens goed op let heb je in jouw omgeving steeds bronnen van geluiden. Het ruisen van het water door je chauffage, de ventilator van de computer, een wagen die passeert, de wind. Nooit heb je absolute stilte. Dat kan ook geen kwaad. Zolang je met een gewoon stemvolume kan communiceren, is er weinig gevaar. Maar vanaf ongeveer 80 dB moet je voorzichtig zijn. Om je een idee te geven hoe luid dit is, kan je het vergelijken met stadslawaai. Je staat buiten op straat en hoort de geluiden van de stad. Directe paniek is niet nodig. Toch is het goed je hiervan bewust te zijn. Zeker nu we met zovelen op thuiswerk aangewezen zijn en de hoofdtelefoon bijna een vaste plaats in ons dagelijks leven inneemt. Met deze tips bescherm je jouw oren tegen gehoorschade.
- Volumebegrenzer op de smartphone
De smartphone is een onmisbaar instrument in ons dagdagelijks leven geworden. Bellen is maar een fractie van wat we met dit toestel doen. We bekijken mails en zoeken dingen op. We spelen spelletjes, bekijken filmpjes of luisteren naar muziek. Maar we staan er niet altijd bij stil dat hier een mogelijk gevaar voor ons gehoor in schuilt. Er bestaan eenvoudige apps om het volume van je smartphone of tablet eenvoudig te begrenzen. Zo is er Volume Limiter voor toestellen met Android. Of Volume Limit Control voor Apple. Vergeet ook niet om deze app bij je huisgenoten te installeren. Zo vermijd je chaotische toestanden waarbij iedereen door elkaar zit te luisteren met maximaal volume. Gun je gehoor de nodige rust en voorkom gehoorschade.
- Gebruik een hoofdtelefoon in plaats van oortjes
Ze zijn hip, de draadloze oortjes die je in het straatbeeld ziet opduiken. Maar het risico op gehoorschade is niet te overzien. Je voelt ze nauwelijks zitten en ze zorgen uren aan een stuk voor een muziekje in je oren. Of voor urenlange videocalls tijdens het thuiswerken. En net daarin schuilt het gevaar. Zonder het te merken, leidt een langdurige blootstelling tot gehoorschade. Zelfs met een gematigd geluidsniveau. Muziek via oortjes bereikt als snel een geluidsniveau van 95 dB. Dat is vergelijkbaar met het geluid van een drilboor. Zoek daarom beter een goede hoofdtelefoon die over je oren gaat. Door een betere aansluiting aan je hoofd wordt omgevingsgeluid beter gedempt. Hierdoor ga je automatisch het volume beduidend lager zetten. Dit betekent niet dat je zonder problemen uren aan een stuk de hoofdtelefoon mag aanhouden. Ook hier is het belangrijk je oren voldoende rust te gunnen.
- Gebruik je stemvolume als barometer
Uiteraard lopen we niet de hele dag met een decibelmeter rond. We voelen wel aan wanneer iets luid of te luid gaat, maar soms zijn de verschillen heel subtiel. Zeker bij langdurige blootstelling aan lawaai is het geluidsniveau met risico op gehoorschade soms verbazend hoog. Dan kan je eigen stem goed van pas komen. Kan je nog met elkaar praten zonder luider te moeten gaan, dan is de kans groot dat je gehoor nog veilig is. Van zodra je moet gaan verluiden, bereikt het geluidsniveau een gevaarlijk punt.
- Gun je oren een pauze
In situaties met luide muziek is er één cruciaal advies. Laat je oren voldoende rusten. Een uur in het volle volume van de muziek vraagt al snel een rustpauze van 4 uren. Dat is veel, maar noodzakelijk om je gehoor te beschermen.
- Neem afstand van de geluidsbron
Naast de dreunende boxen op een feestje gaan staan? Je kan het al raden. Dat is geen goed idee. Hoe dichter je bij de bron van het geluid staat, hoe meer druk je oren te verwerken krijgen. Geluid zijn trillingen. De zware trillingen van een luide geluidsbron doen je oren afzien. Gehoorschade is haast onvermijdelijk. Je zou verbaasd zijn hoe snel de druk afzwakt als je genoeg afstand neemt.
- Draag gehoorbescherming
Gehoorbescherming is een must bij blootstelling aan lawaai. Met een kleine inspanning bespaar je jezelf heel wat ellende. Gehoorschade is onherstelbaar. Eens ze er is, kan je de klok niet meer terugdraaien. Zorg voor gehoorbescherming bij alle blootstelling aan buitensporig of langdurig lawaai. Voorkom gehoorschade.
- Gehoorbescherming op maat
We kennen ze allemaal, die oordopjes die je tien keer opnieuw moet insteken vooraleer ze effectief goed zitten. Ze geven een onaangename druk in je oren en sluiten soms maar half aan. Wist je dat je oordoppen op maat kan laten maken? Door die af te stemmen op een afdruk van je oor, zijn ze uniek en volledig aangepast. De optimale bescherming voor je gehoor. Voorkom gehoorschade. Vergeet natuurlijk niet van ze altijd te gebruiken blij blootstelling aan lawaai. De ene keer wel dragen, de andere keer niet, doet het effect teniet.
Maak een afspraak om je oordoppen op maat te bestellen.