Sommigen stellen het uit. Anderen maken er direct werk van. Het aanschaffen van een leesbril botst soms op een drempel. Lees hier alles wat je moet weten over een leesbril en ontdek hoe belangrijk het is om er toch snel bij te zijn.
Wat is een leesbril?
Een leesbril is een bril die verziendheid verhelpt. Verziend zijn betekent dat je alles wat verder van je ogen af staat scherp ziet. Staat iets dicht bij, dan zie je dit niet goed. Een leesbril is een bril met een correctie of dioptrie met een plus ervoor.
Hoe weet je dat je een leesbril nodig hebt?
Moet je jouw boek of krant steeds verder van je weg houden om te kunnen lezen? Kan je niets meer opmaken uit de kleine lettertjes op verpakkingen? Of heb je het echt moeilijk om berichten op je telefoon te lezen? Ga dan zeker eens langs bij de oogarts of opticien en laat je ogen nakijken. Doe dit zelfs zo snel mogelijk, want anders krijg je bijkomende klachten zoals vermoeide ogen of vervelende hoofdpijn. Een leesbril werkt deze klachten weg.
Wat is de beste leesbril?
De beste leesbril is er eentje op maat. Minder scherp zien heeft te maken met de flexibiliteit van de lens. En elk oog is anders. Het is zelfs perfect mogelijk dat elk oog een andere correctie nodig heeft. Gebruik je een leesbril met de verkeerde sterkte, dan nemen de storende klachten weer toe. Jouw ogen zijn belangrijk. Ga dus onmiddellijk voor een leesbril op jouw maat.
Kan je jouw leesbril de hele dag op houden?
Op zich kan dit wel, maar een leesbril is kleiner dan een gewone bril. Het is vervelend om er steeds boven te moeten kijken. Of om steeds een montuur in je gezichtsveld te hebben. Daarom kiezen de meeste mensen er voor om de leesbril enkel op te zetten als ze hem nodig hebben. De bril gaat tussendoor netjes in de brillendoos of hangt met een brillenkoordje rond de nek.
Waarom komt een leesbril er meestal als je ouder wordt?
De lenzen in je oog zijn elastisch. Maar met de jaren neemt die elasticiteit af. En dan is het dichtbij zien het eerste wat achteruit gaat. Vandaar dat de klachten vaak ontstaan vanaf 40 jaar.
Je draagt al een bril. Moet daar nu nog een leesbril bij?
Heel wat mensen die bijziend zijn, worden later ook verziend. De hele tijd wisselen van bril is heel vervelend. Gelukkig bestaan er multifocale glazen. Deze glazen gaan in een gewone brilmontuur. In de bovenkant van de glazen zit de sterkte om ver te kijken. In de onderkant zit dan de sterkte om dicht te kijken. Met een simpele beweging van je ogen schakel je dus over van ver naar dicht kijken.
Hoe zit het met de montuur van de leesbril?
Net als bij een andere bril, heb je een ruime keuze aan monturen voor je leesbril. Kies ook nu een montuur die qua kleuren goed bij jou past. Je hebt hem steeds bij en haalt hem vaak boven. Dan is het leuk om ineens voor een stijlvolle montuur te gaan.
Ga langs bij Optiek Rommelaere voor de leesbril die perfect bij jou past.