Het is niet enkel ‘s nachts donker. In de koudste seizoenen gaan we elke ochtend in het donker naar het werk of naar de school. En ‘s avonds keren we in het donker terug. Ook binnen krijg je regelmatig met donkere ruimtes te maken. De ongemakken van nachtblindheid komen dus vaak in het dagelijkse leven naar voor. Lees hier: alles wat je moet weten over nachtblindheid.
Wat is nachtblindheid?
Iemand met nachtblindheid ziet prima bij voldoende licht. Maar in het donker ziet deze persoon niets of bijna niets. Op je netvlies heb je staafjes en kegeltjes. Dankzij de kegeltjes zien we op klaarlichte dag heldere kleuren. In een donkere omgeving nemen de staafjes het over. Zij vangen licht in het donker op. Zo zien we toch iets als het donker is. Bij nachtblindheid werken de staafjes op je netvlies niet zoals het hoort. Het is normaal dat je ogen altijd even tijd nodig hebben om te wennen aan het donker. Tijdens die gewenning nemen de staafjes het werk van de kegeltjes over. Heb je het gevoel dat je zicht zich onvoldoende aanpast in het donker? Laat dan zeker nakijken of je aan nachtblindheid lijdt.
Hoe ontstaat nachtblindheid?
Nachtblindheid is in de meeste gevallen erfelijk. De niet-erfelijke gevallen zijn een gevolg van een gebrek aan vitamine A of van een onderliggende oogaandoening. Laat je dus op tijd onderzoeken als je symptomen van nachtblindheid ervaart. En ga op tijd in behandeling bij aandoeningen als staar, glaucoom of bijziendheid.
Wat zijn de gevolgen van nachtblindheid?
Zoals het woord zegt, ben je zo goed als blind in het donker. Dit betekent dat je niet veilig kan bewegen in een donkere omgeving, ook al is er straatverlichting. Je kan dus niet gaan wandelen, lopen of autorijden. Dit is zowel voor jou als voor jouw omgeving te gevaarlijk. Heb je de erfelijke vorm? Dan is er helaas geen behandeling mogelijk. Bij oogaandoeningen of tekort aan vitamine A speel je best zo kort mogelijk op de bal. De juiste behandeling, het corrigeren van je bijziendheid met een bril of gevarieerde voeding zorgen voor verbetering. In sommige gevallen bieden speciale brilglazen een beter zicht in het donker.
Ga langs bij Optiek Rommelaere voor advies over je nachtblindheid.