In de werking van het menselijk lichaam bestaan veel bijzondere verbanden. Dit is zeker ook het geval voor je gehoor en je brein. Want hoor je minder goed, dan loop je meer risico op dementie. Dit is wetenschappelijk bewezen.
Het is heel interessant om deze link te kennen. Want zoals je weet, bestaat er geen remedie voor dementie. Maar voor gehoorverlies wel. Gehoorverlies aanpakken vermindert je kans op dementie. Een hoorapparaat helpt je dus op vele vlakken. Ook gehoorbescherming speelt een belangrijke rol.
Hoe werkt dit allemaal, waar ligt het verband en welk advies volg je hierin? We leggen het voor je uit.
Hoe ontstaat gehoorverlies?
Geluid ontstaat door trillingen van de lucht. Je oorschelp vangt deze trillingen op en geeft ze via je gehoorgang door aan je trommelvlies. Die zet de gehoorbeentjes in actie, die op hun beurt de trillingen doorgeven aan het slakkenhuis.
In het slakkenhuis zitten minuscule haartjes. Die zetten de trillingen om in elektrische signalen, die via de gehoorzenuw naar je hersenen gaan. Je hersenen verwerken op hun beurt het geluid en zetten het om in een boodschap.
Dit allemaal in een fractie van een seconde. Want anders zou het geluid altijd achter komen op het beeld. We krijgen alles zo snel door, dat het allemaal synchroon verloopt. Ongelooflijk, toch?
Nu kan je al raden dat de kleinste storing in dit systeem grote gevolgen heeft. Vooral in het slakkenhuis, want de gehoorschade daar is onomkeerbaar.
Toch loopt het daar vaak fout. Vooral door ouderdom. Jarenlang al die golven en trillingen opvangen. Dat eist zijn tol.
Ook bij blootstelling aan te luide geluiden kan het fout lopen. Net zoals een tsunami de palmbomen op het strand verwoest, is een gigantische geluidsgolf nefast voor de haarcellen.
Ook erfelijkheid speelt een rol. Bij de ene persoon zijn de haarcellen nu eenmaal gevoeliger dan bij de andere.
De link tussen gehoorverlies en dementie
Je spreekt van dementie als deze drie functies zodanig verstoord zijn, dat ze je hinderen in je dagelijkse leven:
- Aandacht
- Geheugen
- Redeneervermogen
De zenuwcellen en verbindingen ertussen sterven steeds verder af. Het is een zogenaamde neurodegeneratieve aandoening. Het wordt alleen maar erger en de beschadigde stukken keren niet meer terug.
Een vijfde van de bevolking krijgt er ooit mee te maken. Bovendien zijn er een aantal risicofactoren waardoor je meer risico loopt.
En raad eens welke risicofactor er op de derde plaats pronkt? Jawel, gehoorverlies.
Hoe via jouw gehoor je risico op dementie verminderen
Dit doe je op twee manieren:
- Je beschermt je oren tegen luide geluiden, bij voorkeur met op maat gemaakte oordoppen. Enkel zo ben je zeker dat je gehoor goed afgeschermd wordt.
- Je schiet snel in actie als je gehoor achteruit gaat. Met een hoorapparaat blijf je jouw brein stimuleren, blijf je genieten van sociale contacten én verminder je jouw risico op dementie.
Neem het zekere voor het onzekere. Vraag raad aan de audioloog bij Optiek Rommelaere.