Heb je een bril die constant van je neus glijdt, stevig knelt of gewoon scheef op je gezicht staat alsof het een soort statement is? En heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom je steeds hoofdpijn hebt? Verrassing!
Je slecht passende bril zit er wellicht voor iets tussen. Want zit je bril niet goed, dan krijg je er gratis hoofdpijn, duizeligheid en concentratieproblemen of een hele reeks andere klachten bij.
Waarom een slecht passende bril problemen geeft
Een bril moet aanvoelen als een verlengstuk van je gezicht. Is hij niet goed afgesteld of aangemeten, dan kunnen er verschillende klachten ontstaan.
Gevolgen van de verschuiving van het optisch centrum
Een eerste oorzaak van de problemen door een slecht passende bril ligt bij het optisch centrum. Dit is het exacte punt waar je ogen optimaal door de glazen kijken. Bij het aanmeten van een bril wordt dit punt nauwkeurig bepaald en gemarkeerd door de opticien. Je weet wel, dat kruisje dat we met een stiftje tekenen. Zit je bril slecht, dan zit dit optisch centrum niet meer op de juiste plaats. Met alle gevolgen van dien.
- Hoofdpijn
Je ogen raken overbelast als ze zich constant moeten aanpassen aan een slecht zittende bril. - Duizeligheid
Een bril die niet goed aansluit, brengt je evenwicht uit balans. - Vermoeide ogen
Je ogen blijven hard werken om zich aan te passen. Dit is vermoeiend. - Slecht zicht
Staat je bril scheef, dan heeft dit een negatieve invloed op je zicht. Zelfs met de juiste glazen. - Concentratieproblemen
Een slecht zittende bril maakt het lastiger om je te focussen op je werk, studie of dagelijkse bezigheden.
Gevolgen van een knellende bril
Een tweede mogelijk probleem is een knellende bril. Die veroorzaakt een resem fysieke ongemakken.
- Pijn achter de oren
De brilpootjes drukken constant op de huid en het kraakbeen achter je oren. Dit veroorzaakt een zeurende of zelfs stekende pijn. In erge gevallen kan de huid er zelfs van open liggen. - Druk op de neusbrug
Een te strakke montuur laat een onaangenaam gevoel of rode afdrukken op je neus achter, wat na langere tijd zelfs kan evolueren tot drukplekken of irritatie. - Uitstralende pijn
Door de constante druk op gevoelige punten kan de pijn zich uitbreiden naar je slapen of achterhoofd, wat de kans op hoofdpijn nog vergroot.
Wat te doen bij een slecht passende bril
Volg deze tips.
- Laat je bril professioneel aanmeten door een opticien, zodat hij perfect past en het optisch centrum correct wordt uitgelijnd.
- Kom regelmatig langs voor een controle, want je bril komt na verloop van tijd vanzelf losser te zitten. Iets wat nochtans snel verholpen is.
- Koop geen bril zonder goed advies. Een bril is maatwerk!
- Let op hoe je bril zit. Hij mag niet knellen, afzakken of wiebelen.
Heb je klachten? Kom zo snel mogelijk langs bij Optiek Rommelaere.