Glaucoom is een vaak voorkomende oogaandoening die het gezichtsvermogen geleidelijk aantast. Het heeft zijn bijnaam ‘het sluipende gevaar’ niet gestolen, want in het begin geeft het nauwelijks symptomen. Nochtans is tijdig opmerken en actie ondernemen de boodschap. Lees hier wat glaucoom is, hoe je het herkent en wat de risicofactoren zijn.
Wat is glaucoom?
Glaucoom is een aandoening waarbij de oogzenuw beschadigd raakt, meestal door een te hoge druk in het oog. Stilaan ontstaan problemen in het gezichtsveld. Van wazige of zwarte vlekken tot tunnelzicht. Omdat het verlies van gezichtsvermogen langzaam en vaak ongemerkt verloopt, is het belangrijk om dit preventief te laten opvolgen. Zeker als je jezelf herkent in een van de risicofactoren.
Risicofactoren: wanneer moet je extra alert zijn voor glaucoom?
Glaucoom kan bij iedereen voorkomen, maar sommige mensen lopen een groter risico. Let in deze gevallen extra goed op.
Je bent 40 jaar of ouder
Vanaf je 40ste neemt het risico op glaucoom toe. De oogdruk kan stijgen zonder dat je het merkt. Regelmatige oogcontroles bij de opticien of oogarts zijn daarom essentieel. Een eenvoudige oogmeting kan vroegtijdige tekenen van glaucoom aan het licht brengen. Door er snel bij te zijn voorkom je verdere schade.
Glaucoom komt in de familie voor
Genetische aanleg speelt een grote rol bij glaucoom. Als een van je ouders, grootouders of directe familieleden glaucoom heeft, is de kans groter dat jij het ook ontwikkelt. De aandoening is vaak erfelijk en kan in meerdere generaties terugkomen. Regelmatige oogcontroles zijn ontzettend belangrijk om vroegtijdig in te grijpen.
Sterke bijziendheid of verziendheid
Bij sterke bijziendheid of verziendheid is de vorm van het oog vaak afwijkend. Dit kan leiden tot een verhoogde oogdruk en glaucoom. Een goede bril of lenzen corrigeren het zicht, maar regelmatige controle van je oogdruk blijft cruciaal.
Veelvuldig gebruik van cortisone
Cortisone wordt vaak gebruikt bij ontstekingen en allergieën, in de vorm van zalfjes, tabletten of oogdruppels. Bij langdurig gebruik kunnen deze middelen de oogdruk verhogen en de kans op glaucoom vergroten. Overleg altijd met je arts en laat je ogen regelmatig controleren als je cortisone gebruikt.
Hart- en vaatziekten
Hart- en vaatziekten zoals hoge bloeddruk, diabetes of een slechte doorbloeding kunnen de gezondheid van je ogen beïnvloeden. Een verminderde bloedtoevoer naar de oogzenuw kan bijdragen aan glaucoom. Een gezonde levensstijl, goede medische opvolging en regelmatige oogcontroles zijn hierbij van groot belang.
Hoe herken je glaucoom?
Glaucoom veroorzaakt in het begin vaak geen klachten. Pas na verloop van tijd krijg je last van:
- Vlekken of wazige plekken in je gezichtsveld
- Moeite met zien in het donker
- Een tunnelzicht waarbij je alleen nog het midden scherp ziet
Wacht niet tot je klachten krijgt. Voorkomen is beter dan genezen. Bij glaucoom is vroegtijdige detectie cruciaal om je gezichtsvermogen te behouden.
Waarom is vroegtijdige opsporing zo belangrijk?
Glaucoom verloopt in de beginfase vaak zonder symptomen. Je merkt er pas iets van als de schade aan de oogzenuw al vergevorderd is. Deze schade is onherstelbaar. Daarom is het zo belangrijk om je ogen regelmatig te laten controleren, zeker als je tot een risicogroep behoort.
Het goede nieuws is dat glaucoom goed behandelbaar is, als het maar op tijd wordt ontdekt. Met de juiste behandeling behoud je meestal je gezichtsvermogen.
Laat je ogen regelmatig controleren
Een oogmeting duurt amper enkele minuten. Deze paar minuten van je tijd kunnen je gezichtsvermogen voor de rest van je leven redden.
Kom langs bij Optiek Rommelaere voor een professionele oogcontrole. Wij meten niet alleen je zicht. We controleren ook de gezondheid van je ogen.